tisdag 13 maj 2014

Miljöarbete - Pappersanvändning

Det jag har jobbat med är att jag har undersökt hur mycket papper vi (gunnesboskolan) använder). Jag har redovisat om detta och undersökt exakt vad vi spenderar och hur många papper det går åt här på Gunnesboskolan.

Vi på Gunnesboskolan använder per termin 48 lådor där det finns 2500 A4 papper. Om man då räknar det på ett år är det då alltså 96 lådor. Och så många pappersblad som det finns då är 240 000. Det är det som skolan köper in sammanlagt. Genomsnitt blir det då att per dag används det 1000 pappersblad. Och det är mycket. 

Ett träd kan ge ungefär 31 250 A4 papper. Om ni då tänker er att det är 8 träd per år som blir nedhuggna p.g.a att vår skola ska ha så många onödiga papper. Och onödigt är det nog faktiskt, för när vi fick datorer blev det här med papper användningen INGEN skillnad. Man hade kunnat göra en väldigt stor skillnad genom att tillexempel ta mer användning av google drive, bloggen eller e-mail.
Vi på Gunnesboskolan är ändå en ganska liten skola, och det finns skolor som är dubbelt så stora. Alltså som på ett år skulle kunna använda 16 träd per år. Tänk er alla skolor i hela Sverige. Så mycket natur och skog som försvinner p.g.a detta. 
Varför kan inte vi människor utnyttja den nya tekniken mer? Vi har fått utvecklingar för att använda det. Varför gör vi då inte det? Och varför inte skicka mer filer genom google drive istället? 

Tänk om hela Lund hade kunnat utnyttja det tekniska mer. Vi hade varit supersparsamma på både miljö och pengar. Eftersom Lund även är en stor student stad och vi även har många stora företag går det nog åt dubbelt så mycket papper än i andra städer som är lite mindre. Det jag tänker är ju att man antagligen använder dator mer om man har möjlighet till det. Eller så får man helt enkelt försöka tänka mer på det och tänka på innan man tar en massa papper och kanske bara skriver ner en mening. 

Lärarna på Gunnesboskolan brukar skriva ut väldigt mycket till oss elever. Hade även de minskat det och kanske lagt ut det på bloggen eller google drive så hade lärarna också sparat en massa papper och dessutom tid! Hur många gånger har det inte hänt dig som lärare att du har kommit försenad till en lektion p.g.a att maskinen kanske hänger sig och man är tvungen att skriva ut något. Eller att man till exempel bara blir sen för att det är så många blad som måste skrivas ut. 

Jag tror att min ide hade funkat väldigt bra. Och vill man ha det själv som elev på ett papper så skulle man kunna skriva ut det själv i biblioteket. Eftersom vi har möjlighet till att skriva ut vad vi vill och hur mycket vi än vill där. Så känner man att nej, dessa frågor skulle jag ändå vilja ha utskrivet och ha det på ett lösblad istället finns det alltid möjlighet till det. Men det finns oftast 50% i klassen som tappar bort sitt papper i klassrummet och behöver nytt och då är det säkert ca 25% som ändå tappar bort det igen. Hur onödigt är väl inte det? och hur mycket slösar man väl inte då...

Jag är säker på att detta kan förminskas en hel del och jag tycker att lärare och elever borde diskutera detta ämnet. :-)
Det här var mitt arbetsprojekt som handlade om hur mycket papper vi slösar i skolan och i städer överhuvudtaget. 

källförteckning 
Mars 2014 intervju med:
Jakobsson, Karin. Skoladministratör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar