måndag 12 maj 2014

Hugo Alvén

Kompositörens livs
Han föddes i Maj år 1872 i Stockholm. Hugo dog den 8 maj 1960. Han blev 88 år gammal. Han var violinist, tonsättare, dirigent och målare. Han var anställt av kungliga hovkapellet. Hugo var dessutom orkesterdirigent. Han reste rund mycket och gjorde olika musikorkester på olika ställen och framförallt länder och storstäder. Dock hade han ekonomiska svårigheter för han hade svårt att hålla i pengar. Dessutom drabbades han flera gånger av överansträngningssymptom. Alltså han blev helt utpumpad emellanåt.
Hugo har varit gift 3 gånger. Med en av dessa fruar skaffade han en dotter. Hugo fick en hjärnblödning 1960 och dog den 8 maj. Han blev 88 år gammal.

Tiden kompositören levde i
Han räknas som en nationalromantisk tonsättare. Detta betyder att han gjorde lands romantisk musik och orkester. Under den här tiden skrevs många national sånger och annan musik om landet. Här var Hugo Alvén en stor förebild.

Några kända verk

Några stora orkester är Midsommarvaka, Denna är väldigt populär i Sverige eftersom det nästan bara är i Sverige som man firar midsommar. Den börjar med att man hör i tonerna att det är en glad fest och man dansar. Sedan när man har träffat sin partner så börjar det gå över till lugn musik desto längre de går bort. Man hör själva musiken från dansen då i bakgrunden varje gång mindre och mindre. Sedan när de har varit borta ett tag går de tillbaka och då kommer denna dansmusiken långsamt tillbaka igen men i lite hårdare toner. I verket hör man fioler, trumpeter och basfiol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar